Cand am aflat ca un copil cu autism din Germania a trebuit sa astepte cel putin 2-3 ani pentru a putea beneficia de delfin-terapie in Florida , am fost foarte intrigat.
Asa mi-a venit ideea de a oferi o astfel de terapie aici , in Antalya . In acest fel , copiii din Europa nu o sa mai fie nevoiti sa se inscrie pe lungi liste de asteptare pentru a beneficia de delfin-terapie.Dupa 10 ani de eforturi , am reusit sa oferim posibilitatea copiilor de a beneficia de delfin-terapie in cadrul Soulscience School Antalya , in anul 2001…
Nu doar familiile copiilor autisti , dar si al copiilor cu tetrapareza spastica sau cu boli genetice rare au aratat un mare interes pentru delfinoterapie . Trecand peste toate obstacolele , am reusit ca astazi sa putem oferi programul de terapie cu delfini copiilor cu diverse afectiuni neuro-psiho-motorii .
O sesiune de delfinoterapie dureaza 10 zile .Copilul innoata cu delfinii o jumatate de ora in fiecare zi , cu exceptia zilei de Luni . Dupa aceea urmeaza spectacolul delfinariului . In acest fel , copiii vor avea sentimentul ca pot face mai mult decat doar sa innoate cu puternicii delfini , atunci cand vor vedea ca acestia pot sa deseneze , sa cante , sa se joace cu mingea , sa faca salturi spectaculoase sau sa innoate foarte rapid . Copii reusesc astfel sa dobandeasca abilitati diverse , sa faca noi achizitii psiho-motorii , sa se dezvolte .
Dr. Murat Kemaloglu
Innotul cu delfinii confera pacientilor o stare de bine si liniste sufleteasca , creste imunitatea organismului , stimuleaza atentia si autocontrolul , crescand increderea de sine . Stimuland interesul si curiozitatea pentru mediul inconjurator , delfin-terapia imbunatateste radical relatiile interpersonale ale pacientilor.
In acelasi timp , pacientii care benefiaciaza de ergoterapie , logopedie sau fizioterapie , vor observa o crestere a eficientei acestor terapii.
Dupa terapia cu delfini , copilul cu probleme speciale va incepe sa invete mai repede , astfel ca intr-o luna sau doua va reusi sa faca achizitii psiho-motorii pentru care ar fi avut nevoie de un an de zile . Delfinoterapia accelereaza capacitatea de invatare de pana la 10 ori , efectul maxim observandu-se la 6 luni – 1 an dupa sesiunea de delfinoterapie .
Dupa terapia cu delfini , un copil autist care apoi a beneficiat de alte terapii specifice timp de un an de zile , a scapat complet de simptomatologia caracteristica autismului , astfel ca la revenirea pentru delfinoterapie nu mai prezenta nici un astfel de simptom .
In fiecare dimineata , copilul cu nevoi speciale intra in apa si innoata alaturi de delfini timp de 30 de minute . Copilul sta in strans contact cu delfinul , il imbratiseaza , il mangaie ; delfinul canta si-l ajuta pe copil sa innoate , acesta tinandu-se doar de aripioara dorsala a delfinului . Incet , copilul incepe sa aiba incredere in delfin , realizand ca acesta il ajuta sa innoate . O senzatie unica , de liniste si armonie , care nu poate fi regasita in nici o alta circumstanta . Toate aceste exercitii sunt atent supravegheate de Dr. Murat Kemaloglu , de un dresor de delfini , precum si de un profesor de sport specializat in terapia copiilor cu nevoi speciale .
Dupa o jumatate de ora de innot cu delfinii , interesul si curiozitatea copilului pentru tot ce-l inconjoara creste semnificativ . Participantul reuseste sa interactioneze mai bine cu alte persoane . Ca o consecinta , se constata accelerarea capacitatii de invatare a copiilor care beneficiaza de logopedie sau de alte forme de psiho-terapie .
Dupa delfino-terapie , copilul cu nevoi speciale face achizitii psiho-somatice intr-un timp mult mai scurt , in o luna sau doua , fata de 6 luni – 1 an , cat ar fi avut nevoie in absenta delfino-terapiei . E nevoie de echipamente speciale de innot ( ca cele din neopren , folosite pentru scufundari ) astfel incat copiilor sa nu le fie frig in apa . Sfatuim parintii sa cumpere un astfel de costum pe marimea copilului , existand posibilitatea si de a folosi un costum din dotarea centrului dar care sa nu se potriveasca perfect .
Familia are o importanta uriasa in dezvoltarea copilului ; toate familiile vor fi incluse intr-un program de 2 ore pe zi de terapie speciala . In familiile cu probleme , anxioase , pesimiste , dezvoltarea copilului poate fi influentata negativ .
De aceea , familiile copiilor care fac delfino-tarapie , timp de doua ore in fiecare zi vor fi instruite in legatura cu diverse tehnici mentale care sa-i ajute in depasirea anxietatii si a temerilor legate de viitorul copilului .

Va rugam sa completati si sa trimiteti formularul on-line ! Va vom contacta in cel mai scurt timp .
- Microcefalie
- Sindromul TAR
- Boala Tay-Sachs
- Sindromul mielodisplastic
- Incontinentia Pigmenti
- Sindromul Williams-Beuren
- Sindromul Angelman
- Sindromul West
- Sindromul Crouzon
- Sindromul Down
- Complexul ”Tuberous Sclerosis”
- Sava , cu autism , s-a schimbat
Draga echipa de delfin-terapeuti,Sava s-a schimbat foarte mult dupa ultimul program de terapie.Deodata a devenit foarte apropiat de noi,ii place sa stea la noi in brate si sa fie pupat.E mult mai deschis fata de alte persoane,de exemplu e mult mai doritor sa se joace cu fratele sau mai mic.Cel mai important este faptul ca a devenit linistit si rabdator.Inainte de asta devenea furios cand isi dorea ceva dar nu obtinea.Acum e capabil sa astepte cel putin cateva minute fara sa devina nervos.Sava adora inghetata.De curand bunicul sau a refuzat sa-i mai dea o inghetata dupa ce mancase cinci in acea zi.De obicei ar fi reactionat neplacut la un astfel de lucru,dar de data asta nu a fost asa, chiar a acceptat propunerea mea de a merge si de a ne juca in gradina.Exista o imbunatatire al comportamentului sau,si am putea sa va dam multe exemple in acest sens.Reactiile dure s-au diminuat,inainte se lovea singur facandu-si rau.
Pe de alta parte observam o imbunatatire a capacitatii sale de concentrare si un mai mare interes.Este uimitor cum in ultimul timp a stat linistit cu noi cam o ora la restaurant fara sa-si piarda rabdarea si interesul.
Profesorul sau ne-a prevenit sa nu asteptam rezultate spectaculoase de la delfino-terapie.Nu aveam asteptari foarte mari ,dar schimbarile in bine ne-au facut foarte fericiti.Vom reveni si anul viitor.
Multumim foarte mult intregii echipe si Dr.Murat!
Petar si Tamarra Mladenovic (Luxemburg)
- E-mail din Austria: Multumim!
Dragilor!!!
Am petrecut un timp minunat in Antalya , alaturi de voi .Marc a spus ”mama” pentru prima data in cei sase ani de viata . Este cel putin un motiv pentru care vom reveni anul viitor la terapie . Acum poate urca scarile folosindu-si perfect ambele picioare . Poate incalta singur pantofii Crocs si poate face o multime de alte lucruri , ceea ce il face la fel ca alti copii .Va multumesc foarte mult si ma bucur ca vom veni din nou anul viitor . Vom fi insotiti de o alta familie care are o fetita cu probleme .Va rog tineti-o tot asa ! Pe curand …
Monika and Marc
(Gössendorf, Austria)
- Kevin , cu Sindrom Down , este mult mai independent
Kevin este un baiat de 5 ani cu sindrom down din Germania.El a participat in 2009 la programul nostru de delfino-terapie.Mama sa ne-a marturisit ca la sfarsitul terapiei,increderea in sine a lui Kevin a crescut simtitor,a devenit mult mai independent si mai deschis catre alte persoane.In ultima zi de terapie, Kevin a stat pentru prima data in viata sa impreuna cu alta persoana decat mama sa,si si-a petrecut timpul alaturi de unul din terapeutii nostri jucandu-se in Aqualand.Nu a cerut ajutorul mamei pentru a-l ajuta sa coboare pe toboganul cu apa,ba chiar a refuzat ajutorul terapeutului la urcarea pe scara toboganului.La final Kevin,mama lui si terapeutul au dansat pe platforma din varful toboganului.Dr.Murat Kemaloğlu
- Sarah a facut progrese
Draga dr.Murat si draga echipa,Fiica noastra Sarah Yasemin a facut progrese in timpul terapiei.A putut urca fara ajutor treptele piscinei de la hotel in cea de a zecea zi a terapiei,ceea ce ne-a facut foarte feriiciti.Acum poate sta in picioare fara sustinere aproximativ 30 de secunde.Inainte trebuia sa o sustinem de ambele brate in timp ce mergea,dar acum este suficient sa o sustinem doar de un brat.Pentru noi acest lucru inseamna un progres important.Speram sa venim si anul viitor.
Va multumim tuturor foarte mult!
Mahmut si Anna Sabah (Weinheim, Germany)
- Angelika este mult mai concentrata
Buna ziua ,Dr. MuratIn sfarsit, reusesc sa va scriu.Sper ca suneti bine atat dumneavoastra cat si intrega echipa.Angelika se simte bine in general ,exceptie facand mai vechea ei problema cu intestinele.Acum ne poate arata mult mai concret ce isi doreste.
Vom incerca o noua interventie pentru a-i rezolva problema cu intestinele.Am gasit un specialist,iar peste cateva saptamani vom merge la spital,unde i se vor curata intestinele ,iar odata refacute ,se va incerca o noua insertie intestinala.Vechea insertie intestinala se pare ca nu-i mai este de nici un ajutor,nu-i se mai golesc complet intestinele.Cred ca dupa aceasta interventie starea ei se va imbunatati.Noi suntem foarte multumiti de evolutia Angelikai.Este foarte cooperanta la sedintele de terapie,la fel si la scoala.Astfel ca,putem afirma ca terapia cu delfini i-a fost din nou de folos,si ca avem credinta ca stare ei se va imbunatati in zilele urmatoare.In curand va face si melo-terapie.Va dorim numai bine tuturor si speram sa ne vedem in curand.Sincere salutari,
Renate Oberhofer
(Nurenberg,Germania)
- Atila ,cu sindromul Nager , se dezvolta
Atila , 4 ani si jumatate , sufera de o afectiune foarte rara ( doar 85 de cazuri in toata lumea ) . Dupa trei zile de terapie , Atila a baut apa pentru prima data . Pana in acel moment fusese hranit doar cu ajutorul unui tub . Dupa opt zile de terapie s-a observat o scadere a rigiditatii musculo-articulare . Pe parcursul delfino-terapiei , interesul lui Atila pentru lumea inconjuratoare a crescut .Murat Kemaloğlu, MD
- Interesul lui Lochlan pentru lumea exterioara a crescut mult
S-a observat o evolutie a interesului lui Lochlan pentru lumea exterioara,cat si a coordonarii miscarilor. Lochlan are 3 ani,este din Scotia si a participat la terapia noastra in 2009. Lochlan a suferit complicatii inca de la nastere din cauza lipsei de oxigen.Fratele sau geaman nu a supravietuit si a murit la 8 luni. Lochlan are dificultati de concentrare iar partea dreapta a corpului sau este paralizata aproape in totalitate. In ultima zi de terapie parintii lui ne-au povestit despre schimbarile pe care acestia le-au observat la Lochlan. Interesul sau pentru lumea exterioara a crescut,in timp ce se deplasau cu taxiul el privea afara pe geam.Inainte de terapie isi misca foarte rar bratul drept,iar in timpul terapiei mult mai frecvent.Chiar a reusit sa loveasca cu bratul drept in cea de-a noua zi de terapie.El nu reusea sa inchida si sa deschida pumnul decat foarte rar,acum asta se intampla frecvent.Parintii lui sunt foarte fericiti sa observe o imbunatatire in coordonarea miscarilor.Ne-au spus deasemenea ca, Lochlan a plans cand s-a despartit de Beluga(balena alba-pe care cateodata o folosim in combinatie cu delfinii) si ca a vrut sa se urce din nou pe ea la sfarsitul terapiei.Murat Kemaloğlu, MD
- Email de la familia Feichtinger
Familia Feichtinger a participat la delfin-terapie in 2008. Fiul lor Elias este spastic. Tatal lui ,N. suferea de depresie pe perioada visitei lor.Iata mailul pe care l-am primit de curand:
Domnule Dr. Murat,
In sfarsit, imi fac timp sa va scriu.Elias este bine,dupa terapie poate sta mult mai mult timp in picioare daca este sustinut de cineva,si am inceput sa-l invatam sa paseasca.La inceput Elias putea doar sa paseasca cu stangul .A continuat sa faca si alte terapii,iar acum poate pune si piciorul drept in fata si ne plimbam in fiecare zi 10-15 minute impreuna.In toamna am pedalat impreuna pe bicicleta(o bicicleta speciala in tandem ,el sta in fata mea).Acum poate pedala cam o ora si jumatate,isi poate tine capul si spatele drept mult mai bine.Vorbeste mult mai mult,dar ca si inainte nu intelegem mare lucru.A devenit mai atent si intelege aproape tot ce-i spunem.N. se simte putin mai bine.Anul trecut nu a putut lucra,acum lucreaza din ianuarie in padure.Munca e mai usoara atunci cand vremea este frumoasa(astazi,19.03.09 sunt 1°C ,iar zapada are 10 cm-in asfel de conditii barbatii nu pot lucra in padure)Se pare ca acum accepta ca inca nu se simte bine.Am vrea sa venim in octombrie.Daca se poate am dori sa venim pe 12.10.09,iar Elias si N. sa inoate cu delfinii pe 13.10.09,si sa ne intoarcem acasa pe 25.10.09.Am dori ca Elias si N. sa inoate impreuna din nou.Va rugam sa ne anuntati daca este posibil.Va transmitem salutari, fam.Feichtinger.Primul pacient cu sindrom TAR care a participat la sedintele noastre de terapie este Milan din Slovacia.Milan nu are brate,el face absolut toate activitatile,inclusiv scrie,ajutandu-se de picioare.A ajuns la noi fiind ajutat de un program de televiziune din Slovacia.La inceput era foarte speriat de masini,la sfarsitul terapiei ne-a marturisit ca se simte mult mai increzator in fortele proprii si ca a scapat de multe dintre angoasele sale.Acum reuseste sa faca fotografii mult mai frumoase cu picioarele.Mendi e cea mai buna din clasa
Mendi din Luxemburg a venit in 2008 la delfiin terapie.Ea suferea de probleme psihologice grave.Dupa terapie a reusit sa fie cea mai buna din clasa la invatatura.